Rovaniemellä vietettiin harjannostajaisia perjantaina 29.10.2021. Domus Arctica -säätiölle (DAS) rakennettava 7-kerroksinen Korvanaukionpuiston kohde käsittää 86 yksiötä, jotka saavat vuokralaisikseen opiskelijoita. Temotek toimii kohteessa pääurakoitsijana.
52-vuotias DAS on Rovaniemellä merkittävä vuokranantaja
DAS on Rovaniemellä vuodesta 1969 toiminut säätiö, joka pitää huolta Rovaniemen opiskelijoista omakustannusperiaatteella tarjoamalla turvallista, viihtyisää ja elämäntilanteeseen sopivaa asumista kohtuuhintaan.
Korvanaukionpuisto on DASin 31. rakennettava kohde ja ensimmäinen, joka toteutetaan kokonaisvastuu-urakalla. DAS ja Temotek ovat kuljettaneet hanketta yhdessä eteenpäin alusta alkaen. Temotek varasi tontin vuonna 2018 ja DAS löytyi yhteistyökumppaniksi 2019 puolella. ARAlta eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta saadun palautteen perusteella jotkin tekniset asiat ja esim. neliöhinta täsmentyivät, ja kohteelle saadun myönteisen rahoituspäätöksen myötä rakennustyöt alkoivat.
Säätiön toiminnanjohtaja Kirsti Saviaro kertoo, että harjakorkeuteen nousseen talon osalta on pysytty aikataulussa ja kaikki välitavoitteet on saavutettu hyvässä hengessä, ääntä korottamatta: ”Yhteistyö on toiminut hyvin ja keskusteluyhteys on pysynyt avoinna myös koko rakentamisen ajan. Malli on tuonut meille joitakin asioita ja toimintatapoja uusina eteen, ja joustoa on tarvittu molemmin puolin. Rakennuttajakonsultti Marko Närhi on osaltaan kirkastanut asioita kokemuksensa kautta.”
”Joulukuussa 2019 pidimme palaverin isolla ryhmällä opiskelijoiden, DASin porukan ja Rovaniemen kaupungin edustajien kanssa. Tuolloin suuntaviivat ja ratkaisut tulevalle hankkeelle täsmentyivät. Meidänkin näkemyksemme on, että yhteistyö on sujunut ja jopa sujuvoitunut entisestään hankkeen edetessä. Luottamus on kantanut ja mahdolliset muutokset on sovittu yhdessä, etukäteen. On sanottava, että DAS on fiksu asiakas pohtiessaan kiinteistön elinkaarta ja käyttökustannuksia”, kertoo puolestaan Temotekin hankekehityspäällikkö Kimmo Liisanantti.
Nykyaikaista talotekniikkaa ja valintoja kohti hiilijalanjäljen minimointia
Talon katolle asennetaan aurinkopaneelit ja rakennus sisältää myös laajasti modernia tekniikkaa, kuten viemäristä tapahtuvan lämmön talteenoton, sähköisen iLOQ-lukitusjärjestelmän ja asuntokohtaisen anturoinnin. Näin asukas voi seurata reaaliajassa huoneistonsa lämpötilaa ja toisaalta henkilökohtaiset kokemukset korvaava tieto kulkee myös DASille, joka pystyy säätämään lämpötilaa terveelliseksi ja turvalliseksi koko kiinteistön mittakaavassa.
Kohteessa tärkeässä osassa ovat vastuullisuus ja elinkaariajattelu, joiden osalta Saviaro nostaa esille asiakkaiden roolin: ”Opiskelijoiden tietotaso on korkea ja he tekevät asumisen valintoja myös ilmaston näkökulmasta. He osaltaan vauhdittavat meidän valintojamme kohti kokonaishiilijalanjäljen pienentämistä.”
Tekniikan lisäksi asumismukavuutta lisää talon ylimpään kerrokseen rakentuva saunaosasto ja varattavat yhteistilat, joissa onnistuvat niin lukupiiri, lautapelit kuin vaikka leffailtakin. Bileetkään eivät ole poissuljettuja, kunhan ne siirtyvät muualle ennen hiljaisuutta.
Yksiöt halutuin asumismuoto
Korvanaukionpuiston kaikki kodit ovat yksiöitä. Aiempina vuosikymmeninä suositut soluasunnot eivät ole enää toivotuin asumismuoto, vaan opiskelijat kaipaavat asumiselta omaa rauhaa. ”Koronaepidemia on entisestään vauhdittanut tätä muutosta, ja muunnamme myös olemassa olevissa kohteissamme soluasuntoja yksiöiksi ja kaksioiksi. Toki tarjoamme edelleen soluasuntoja niitä haluaville ja perheasuntoja opiskelijaperheille”, Saviaro kertoo.
Toisaalta odotukset ja vaatimustaso opiskelija-asumisen osalta ovat nousseet, ja ”punkka ja pöytä” kämpässä eivät enää riitä, vaan asunnot ovat oikeita koteja, joissa oleillaan, tehdään ruokaa ja koronan myötä myös enenevissä määrin opiskellaan itsenäisesti. Saviaro summaa, että kodissa voi elää lemmikki ja sinne sopii vaikka piano: ”Me tietenkin pyrimme palvelemaan asukkaitamme ja heidän muuttuvia tarpeitaan mahdollisimman hyvin.”